1/9
Grade II Listed Apartment Renovation, SW1, London

<  Project  >

Client: Private
Type: Residential Renovation 
Size: 100sqm
Status: Planning / Detailed Design
Visualisations: Behbahani Hall

“A sensitive renovation of an apartment within a grand mid 19th Century Grade II listed terrace building in the heart of Pimlico, London SW1"

Concept sketches:

Floors plans:

Full project description and drawings:

 

Our client purchased a poorly maintained apartment occupying the lower ground floor of a grand mid 19th Century Grade II listed terrace building on Warwick Square in London, SW1.

 

We were appointed to produce proposals for the general refurbishment of the property and replacement of the existing conservatory, as well as to obtain the necessary Planning and Listed Building Consents, Freeholder license agreements, and to coordinate the party wall awards that were required. Following careful negotiations with the authorities and the other interested parties all permissions were successfully obtained. The project is currently at tender stage, and construction works are set to commence shortly.

 

At present the apartment is cluttered and busy, both in terms of the spatial configuration and the decoration. By removing the dated non-original interior decorations, we aim to create a calm, uncluttered and elegant interior, which highlights the original period features to retain the apartments essential character.

 

Our primary design aim was to find a way to create a connection between the disparate 'social’ areas such as living room, kitchen, conservatory and exterior patio without resorting to extensive structural alterations that would be costly and potentially contentious with the authorities. We achieve this by extending a common material language between these spaces, and by making new visual connections where possible.

 

We felt the kitchen should become the main social heart of the apartment, therefore, the existing kitchen and breakfast room are reconfigured to create a new open galley kitchen with a long uninterrupted work surface that runs the length of the room to create a breakfast bar, work point, or a seating area for friends while cooking. At this position the kitchen directly connects to the new conservatory and external patio beyond.

 

The existing conservatory is to be replaced with a new, slightly larger extension with a minimised mono-pitch roof structure and a larger expanse of glass to maximises the amount of north light into the space. Folding sliding doors open fully to connect the interior space to the outside patio during warmer months.

 

A natural muted material palette is proposed that responds to both the traditional and the contemporary. The social spaces such as the hall, kitchen and new conservatory are proposed as light spaces with polished Portland stone floors that allow light to transmit through them, whereas, the more private spaces or places of relaxation like the bedrooms and living room are proposed in richer tones with warm oak timber flooring.

 

New glazed extension opens up to rear patio

Existing layout

Proposed layout

Intternal views:

Kitchen

Kitchen and connection to new extension

New extension and connection to kitchen

Axonometric model view:

<  Project  >

Architects

​Behbahani Hall Architects

Italy

E  studio@behbahanihall.com

  • facebook-square
  • linkedin-square

 

 

 

UK

E  studiouk@behbahanihall.com

 

©  2020   Behbahani Hall Architects